Hillview

project
Remodelling of an existing two storey private residence in Ampang, Kuala Lumpur, Malaysia

design philosophy
The existing detached residence is situated at a hilltop green residential area in the heart of Kuala Lumpur developed in the 1980s. The site is set on the highest ground among the neighbourhood homes with views to the surrounding hills on the East side and views to the city skyline on the West. After living in the house for more than 8 years, the Client requested for a contemporary living space that emphasises nothing but quality spatial experience.

The original house was built in 3 main structure grids that dividing the rooms within into 3 segments. Looking into improving the overall inter-spatial relation of the house, the initial idea was to hack off all the existing rooms and staircase in the middle segment of the house and puncture through with a new double volume space running from West to East, thus allowing the prevailing wind to cross through as like a wind tunnel. The configuration of rooms thus was simplified by either placing on the North wing or the South. A new glass balustraded steel bridge integrating a new open staircase, is added linking the North and South wings on the upper level. The South wing is further extended with new cantilevered structure on the upper level, forming a new car porch towards the West whereas a new Serambi space towards the East, overlooking a new swimming pool in the garden. The remodelling therefore floods the internal spaces with natural daylight with maximum cross ventilation, and encourages the ‘inter-spatial relation’ communication to the occupants.

design statement
FORM does not follow FUNCTION nor does FUNCTION follow FORM, in remodelling this home, the Two co-exist in coherence and harmony within the constraints of the existing building structure. This new contemporary Malaysian home emphasises on inter-relationship between the spaces within the house, at the same time tackles on the social and environment issues of the current living culture in Malaysia.

designed
Nov 2013

completion
Sept 2015